Medicijnen

De vergoeding die u krijgt van uw zorgverzekeraar op medicijnen kan wel eens tegenvallen. Er zijn namelijk een heleboel zorgverzekeraars die wel vergoeden voor een medicijn van merk A, maar niet vergoeden voor een medicijn van merk B.

Verschillende zorgverzekeraars, verschillende manieren van vergoeden

Elke zorgverzekeraar heeft zo weer zijn eigen manier om medicijnen te vergoeden aan de consument. Aangezien er dus sommige zorgverzekeraars zijn die enkel voor een bepaald merk vergoeden zult u bij het kiezen voor een ander merk zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Waarom alleen vergoeden voor 1 merk?

Er zijn zorgverzekeraars die zelf afspraken maken met fabrikanten van medicijnen. Hier staan de apotheek dus buiten. Aangezien er een overeenkomst wordt aangegaan met een bepaalde fabrikant krijgt de zorgverzekeraar een flinke korting. Dat is de reden dat dat het op deze manier gebeurd. Onder andere Univé en VGZ werken op deze manier.

De apotheek bepaalt

Het kan ook zijn dat de apotheek het merk van de medicijnen bepaalt. De zorgverzekeraar geeft dan aan een bepaald bedrag te gaan betalen voor bepaalde medicijnen. Het is dan vervolgens aan de apotheek om deze medicijnen in te kopen. Als zij de medicijnen dus voor minder geld kunnen inkopen dan ze van de zorgverzekeraar krijgen maken ze dus winst. Zorgverzekeraars die op deze manier te werk gaan zijn bijvoorbeeld Ditzo en Kiemer.

Geen preferentiebeleid

Zorgverzekeraars die geen preferentiebeleid voeren wilt zeggen dat zij dus de keuze neerleggen bij de apotheker. Er zal in zo’n geval ook gewoon voor dure medicijnen vergoed worden. Zorgverzekeraars die geen preferentiebeleid voeren zijn bijvoorbeeld ONVZ en PNOzorg.

Previous post:

Next post: