Eigen risico

Het eigen risico groeit elk jaar weer en dat is ook voor dit jaar weer gebeurd. Voor de zorg in 2013 betaalt u nu €350,- aan eigen risico. Dat is een hoop geld en ook een groot verschil met wat het eigen risico in 2012 bedroeg, namelijk €220,-.

Voor wie geldt het eigen risico

Het eigen risico geldt voor iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder die dus de verplichting heeft een basis zorgverzekering af te sluiten.

Betaalt u de eerste €350,- voor zorg die aan u is verleend?

Dit hoeft niet per se. Dit is namelijk afhankelijk van de soort zorg die aan u is verleend. U hoeft bijvoorbeeld geen eigen risico te betalen voor verloskundige zorg, zorg die namens uw huisarts is verleend en zorg die wordt vergoedt omdat u daar aanvullend voor bent verzekerd. Het kan dus ook zomaar zijn dat u die €350,- niet hoeft te betalen als u niet de zorg heeft gehad die het betreft.

Er zijn geen mogelijkheden om aan het eigen risico te ontkomen. Het is namelijk zo in de wet opgenomen dat elke zorgverzekeraar dit moet handhaven. U kunt er wel voor kiezen om uw eigen risico vrijwillig te vermeerderen. Door uw eigen risico naar boven bij te stellen kan dit een fikse premiekorting opleveren die wel kan oplopen tot meer dan 20 euro. Dit is uiteraard afhankelijk van de vermeerdering van het eigen risico en van de zorgverzekeraar.

Previous post:

Next post: