Basisverzekering

In Nederland heeft iedereen boven de 18 jaar de verplichting om een zorgverzekering te hebben. Hierbij gaat het om de basisverzekering. De basisverzekering is een beperkt pakket van zaken waarvoor u gedekt bent. U bent hierbij onder andere gedekt voor bezoeken aan uw huisarts en ziekenhuisverblijven.

Acceptatieplicht zorgverzekeraar

Het maakt niet uit bij welke zorgverzekeraar u zich wilt verzekeren; de zorgverzekeraar heeft de plicht om u te accepteren. Ze kunnen uw aanvraag dus niet weigeren. Overigens geldt de verplichting enkel voor de basisverzekering. Als u zich dus ook graag aanvullend wilt verzekeren omdat u de dekking uit de basisverzekering te matig vindt kan uw aanvraag wel worden afgewezen. Daarover in het artikel over de aanvullende verzekering meer.

Premie zorgverzekering

De premie voor een basis zorgverzekering valt reuze mee. Ook hier zijn er wel verschillen tussen verzekeraars, maar u bent al voor 80 euro verzekerd. Aangezien er een aantal zaken verplicht zijn gesteld door de wet om aanwezig te zijn in uw basispakket kunt u daar in elk geval van op aan.

Ondanks dat er een hoop zaken verplicht zijn gesteld die opgenomen moeten zijn in de basisverzekering is het zeker niet zo dat u overal tegen gedekt bent. De basisverzekering omvat slechts het broodnodige en is dus ook niet uitgebreider dan de wet dat nodig acht. Voor bijzondere zorg hoeft u dus geen beroep te doen op uw basisverzekering.

Next post: